goBack Een goede rijopleiding is een investering in je eigen veiligheid! clickToCall
10 Tips Praktijk examen

En dan is het zover. Je mag deelnemen aan het examen! Veel leerlingen weten niet goed wat ze kunnen verwachten op een rijexamen.Waar moet je op letten? Wat kun je doen om je op je gemak te voelen? Wij zullen een aantal tips geven om te slagen voor het examen.

Tip 1: Voorbereiding is het halve werk.

Het is belangrijk dat je genoeg lessen hebt gehad. Je moet niet op zien tegen je examen , het moet gewoon formaliteit zijn. Wanneer je genoeg rijlessen hebt gehad kan je met een gerust hart examen doen.

Tip 2: Zorg ervoor dat je goed uitgerust bent.

Probeer je te ontspannen de avond voor je examen. Ga lekker een film kijken , ga sporten of doe iets anders waarvan je ontspant. Het is belangrijk dat je op tijd naar bed gaat , maar ga nou niet vroeger naar bed als normaal ,want dan zul je zien dat je toch niet slaapt. Wanneer je goed uitgerust bent zul je ontspannen zijn op je examen.

Tip 3: Luister niet teveel naar verhalen van anderen.

Iedereen ervaart het examen anders , dus laat je niet gek maken. Mensen kunnen je zomaar op een dwaalspoor zetten , waardoor jij je extra veel zorgen maakt. Dit is nergens voor nodig.

Tip 4: Zelfs tips van familie of vrienden kun je maar beter negeren.

Ze bedoelen het allemaal goed maar ook zij hebben het examen anders ervaren. Het is niet de bedoeling dat je ineens heel anders gaat rijden dan je gewend bent door hun verhalen.

Tip 5: Leg de lat niet te hoog voor je zelf tijdens je examen.

Niemand kan een foutloze rit rijden. Dit is gewoon onmogelijk. Het beste is om gewoon te rijden zoals je tijdens de lessen ook hebt gedaan. Je moet niet ineens beter willen kijken , sneller of langzamer gaan rijden om het zo goed mogelijk te doen. Je rij-instructeur laat je niet voor niks examen doen  , dit betekent dat je niveau hoog genoeg hier voor is. Je rij-instructeur zal natuurlijk voor je examen nog even zeggen van "goed blijven kijken " of "rijdt wel goed door " , maar overdrijf dit niet.

Tip 6: Fouten maken in het verkeer is heel normaal , iedereen doet het dus jij ook.

Het belangrijkste is hoe je deze fouten oplost. Wanneer je een foutje maakt denk dan niet gelijk dat je gezakt bent , maar corrigeer jezelf. Dit vindt een examinator vaak veel belangrijker dan de fout zelf. Zet jezelf over de fout heen en concentreer je op de rest van je rit. Je wordt beoordeeld op de structuur van de hele rit , niet op een klein foutje.

Tip 7: Zorg ervoor dat je niet continu bezig bent met je snelheid.

Je moet je snelheid aanpassen aan de omstandigheden. Je moet natuurlijk niet te hard rijden maar je hoeft niet continu op de teller te kijken of je wel 29,8 Km/h rijdt. Probeer gewoon zo vlot mogelijk door te rijden. De examinator vindt het belangrijker hoe jij je snelheid aanpast aan (gevaarlijke) situaties.

Tip 8: Belangrijk is dat je in jezelf gelooft!

Je moet achter de beslissingen staan die je neemt en durven te rijden. Door dat je initiatief toont laat je zien dat je actief kan deelnemen in het verkeer. Zo wordt een klein foutje snel vergeven / vergeten door de examinator.

Tip 9: "Een banaan eten voor je rijexamen".

Je zult misschien wel denken dat dit een fabeltje is. Maar niks is minder waar een banaan eten voor je rij-examen helpt echt. In bananen zitten stoffen die bevordelijk zijn voor je alertheid , concentratie en motivatie. Het is lekker goedkoop en zonder risico's , dus baat het niet dan schaadt het ook niet.

Tip 10: Wees vooral niet bang voor je examinator.

Hij of zij is ook gewoon een mens , en is er niet op uit om je te laten zakken. Hij of zij behandelt jou als dat hij bij ieder ander zou doen.

 

 

 

 

 


        
06-48767641
Hulstwede 5, 2993GL Barendrecht, Nederland
Naar desktopsite gaan
WebMobi.nl
sc